Bram
Bram
David
Ik ben op mijn achtste jaar begonnen met gitaar te spelen en switchte op mijn twaalfde jaar naar basgitaar. Ik begon in lokale punkbandjes te spelen en had basles en combo-les aan de muziekschool in Haarlem waar ik in aanraking kwam met popmuziek en jazz. Op mijn veertiende groeide de liefde voor funk en fusion en kwam ik ook in aanraking met Rhythm & Blues.
Improviseren en componeren is naast het beoefenen van mijn instrumenten altijd een belangrijk onderdeel geweest van mijn muziekmanschap. Door mijn leergierigheid en brede belangstelling voor muziek heb ik in veel verschillende muziekstijlen ervaring opgedaan, om een aantal te noemen: Rhythm & Blues, Klezmer en Balkan, Jazz en Funk, Ethiopische muziek en Afrobeat, ProgRock etc.
Naast het vele toeren met diverse bands en artiesten heb ik veel studioervaring opgedaan als bassist en co-producer. Ik ben afgestudeerd aan het Conservatorium van Amsterdam.
Ik geef basgitaarles aan beginners en ook aan gevorderden. Meestal beginnen we de les aan de hand van een liedje of een groove die ik (of de leerling ) aandraagt. Vanzelf komen we de benodigde techniek tegen die nodig is om de baspartij goed uit te kunnen voeren. Hierbij is timing en linker-en rechterhand coördinatie belangrijk. Met wat voor akkoorden en toonladders hebben we te maken? en met wat voor ritmes? Ik leer de leerling het liefst praktijkgerichte theorie die nodig is om de bas en functie daarvan in de muziek te begrijpen. Enige kennis van akkoorden is belangrijk en notenschrift kunnen vertalen naar de hals van de bas is gewenst maar niet noodzakelijk. Het belangrijkste is om je oren goed te ontwikkelen en wat je hoort te kunnen vertalen naar je instrument toe. Qua aanslagtechnieken kun je veel verschillende sounds uit je bas halen. Sla je met je vingertoppen aan? of demp je liever af en sla je aan met de binnenkant van je duim? wil je ook leren slappen en plukken? of liever rocken met een plectrum? Ik ben met al deze technieken bekend en ik raad ieder aan om te experimenteren met deze verschillende aanslagtechnieken. We werken samen aan een repertoire van verschillende muziekstijlen zodat je alle kanten op kunt. Mocht je echt de voorkeur hebben aan één of meerdere stijlen, bijvoorbeeld funk of jazz dan kan dat natuurlijk ook. Ik heb een tweede basgitaar op mijn leslocatie staan, dus je hoeft niet je eigen instrument naar de les toe mee te nemen.
Hoe leer je contrabas spelen? Linkerhand: posties en intonatie. Rechterhand: plukken (en eventueel strijken) Coördinatie tussen beide handen ontwikkelen. Wat voor stijlen kun je op een contrabas spelen? Hoe leer je te improviseren? of hoe kun je dat verder ontwikkelen? Mijn muzieksmaak en kennis van muziek is heel divers dus we kunnen aan allerlei muziekstijlen werken.
We werken samen aan: timing, groove , toonladders en kennis van harmonie. Hoe leer je een walkingbass te spelen in een akkoordenschema? Of hoe speel je Klezmermuziek? Jazz?, Blues?,Funk? Afro?
Samen werken we aan repertoire met behulp van verschillende invalshoeken om meer kennie, kunde en plezier uit het basspelen te halen.
ik geef gitaarles aan de beginnende gitarist of aan de lichtgevorderde. Eerst leren we de open akkoorden te vinden en te spelen op de gitaar. Wat zijn de meest voorkomende akkoorden? Zodra we een aantal akkoorden weten te vinden en de benodigde techniek bestudeerd hebben om de deze te spelen kunnen we al liedjes gaan uitzoeken en leren gaan spelen. De volgende stap is om de verschillende toonladders bij de akkoorden te leren, zodat je ook melodie kan spelen of kan beginnen met soleren. Daarna leren we Barré-akkoorden en septiem-akkoorden te spelen. Hiermee kun je in alle toonsoorten ten voetenuit en kun je ook blues, funk en jazz leren spelen. We werken samen toe naar een repertoire van leuke songs die zo dicht mogelijk bij de smaak en wensen van de leerling staat. Ik heb een extra gitaar staan op mijn lesgeeflocatie , dus je hoeft niets mee te nemen naar les.