zang-

stemtype &

stemfunctie

Wat is mijn stemtype?

Wat is mijn stemtype?

Door het volgen van zanglessen ontwikkel je jouw persoonlijke stemtype. Want, net zoals de kleur van je haar en je ogen is ook het stemtype van iedereen anders. We leggen de verschillen even kort voor je uit.

3 zingende vrouwen

Bereik:

Traditioneel wordt er onderscheid gemaakt tussen 6 verschillende types bereik: mezzosopraan, sopraan, alt, tenor, bariton en bas. Van een super hoge mezzosopraan tot de dreunende lage bas. In een zangkoor worden de stemmen hierop ingedeeld. Zo vult elk type bereik elkaar aan. Mensen hebben over het algemeen aanleg tot een bepaald bereik, maar kunnen door oefening wel een breder bereik creëren. De stem is natuurlijk ook een instrument en door goed te oefenen worden de mogelijkheden met je instrument verbreed.

Klankkleur:

Klankkleur heeft te maken met de sfeer die jouw stemgeluid heeft. Bijvoorbeeld: warm, soepel, vrolijk, zwaar, donker, subtiel, enzovoort. Dat zorgt ervoor dat een muziekstuk heel anders over kan komen als het door verschillende zangers of zangeressen wordt gezongen. Luister bijvoorbeeld maar eens naar het nummer ‘Can't hurry love’ van Phill Collins en vervolgens naar hetzelfde nummer in de versie van The Supremes. Je kunt het ook wel vergelijken met een stuk dat op piano en daarna op gitaar wordt gespeeld. Hetzelfde nummer heeft direct een andere sfeer en sound door de klankkleur van het instrument. Het leuke aan klankkleur is dat je ermee kunt spelen. Een zanger of zangeres heeft van nature een bepaalde sound, maar door oefening en goede begeleiding kan er zeker een ander geluid aangeleerd worden. Dit is één van de dingen die we je graag leren tijdens onze zanglessen.

Stemfuncties

Er is onderscheid te maken tussen 4 stemfuncties: Neutral, Curbing, Overdrive en Edge. Maar waar staan die termen voor en wat kan je er mee?

De termen zijn ontwikkeld door Complete Vocal Institute. Ze staan voor 4 specifieke karakters in zang. Van bijna geen scherpte in Neutral tot het krijsende Edge. Voor verschillende stijlen muziek zingt een zanger/zangeres in 1 van deze stemfuncties. Het is dus goed om te weten wat bij je stem of keuze in genre past. Zo kan je de juiste techniek voor de juiste stemfunctie leren.

Neutral:

Neutral heeft een zacht en milder karakter dan de andere. Dit is ook de stemfunctie waar we in het westen mee opgroeien. Als we zelf zonder training beginnen te zingen zullen we dat dan ook automatisch in de stemfunctie neutral doen.

Bekende zangers: Marilyn Monroe en Art Garfunkel

Curbing:

Curbing is een wat krachtigere stemfunctie. Deze wordt beschreven als iets klagend en ingetogen. De naam Curbing komt van het engelse woord to curb wat in bedwang houden betekend. Je kan hiermee dus iets meer power geven aan je stem. Deze stemfunctie wordt veelal toegepast in soft soul en R&B

Bekende zangers : Mariah Carey, Zach de la Rocha (RATM)

Overdrive:

De term overdrive zegt het misschien al een beetje. Het is een stemfunctie met een scherpe, luide en soms agressieve klank. Het wordt omschreven als een stemfunctie met een roepend karakter. Dit is ideaal voor rockmuziek.

Bekende zangers: Aretha Franklin en Freddie Mercury

Edge:

De term Edge (voorheen bekend als Belting) is de scherpste, hardste stemfunctie. Vaak word het als krijsend omschreven. In het dagelijks leven gebruik je eigenlijk al wel eens Edge, dit wanneer je krijst of gilt. Zoals je merkt kan dat je stem schoor maken en is het daarom ook erg belangrijk als je dit toepast in je zang, je de juiste techniek gebruikt.

Bekende zangers: Whitney Houston en Mick Jagger

Wat moet je doen als je schor of hees bent?

Het is als pijn in je knie als je net lekker een stuk aan het hardlopen bent: schor of hees worden tijdens het zingen. Maar waar komt dit door? En wat kun je ertegen doen?

Schorheid kan ontstaan door omgevingsfactoren zoals stof, rook of door medische redenen zoals ziekte, slaapgebrek en allergieën. Zorg er dus voor dat je uitgerust en in een schone omgeving met genoeg frisse lucht bent tijdens het oefenen van je stemgeluid. Daarnaast kunnen door stress de spieren rond je strottenhoofd teveel aangespannen worden met heesheid tot gevolg. Gelukkig gaat dit vaak vanzelf over. Zorg er dus altijd voor dat je ontspannen te werk gaat en geef je stem de tijd om zich te ontwikkelen. Fietsen heb je ook niet in een dag geleerd.

Schorheid en heesheid kunnen ook ontstaan bij langdurig verkeerd gebruik van je stem. Er kunnen dan verdikkingen in je stembanden en stemknobbels optreden. Gelukkig komt dit vrij weinig voor, maar het is zeker niet iets om te negeren. Merk je dat je schor wordt? Dan is het verstandig om even rustig aan te doen. De juiste techniek maakt het verschil bij het voorkomen van een schorre stem. We adviseren je hier graag over.